Binnenland

Advocaat noemt rapport Dolmatov spijkerhard

12-04-2013 16:42

AMSTERDAM (ANP) – De conclusies van het onderzoek naar aanleiding van de zelfmoord van de Russische activist Aleksandr Dolmatov zijn ,,spijkerhard, maar helaas maar al te waar''. Dat zei zijn advocaat Marq Wijngaarden vrijdag in een eerste reactie op Radio 1.

Wijngaarden zei het te betreuren dat veel aandacht in het rapport uitgaat naar de verleende medische zorg, maar dat Dolmatov om te beginnen nooit in vreemdelingenbewaring had moeten zitten.

Op verschillende vragen kon Wijngaarden nog niet antwoorden, omdat hij het rapport pas net onder ogen had gekregen. Zo wist de advocaat ook nog niet van het voornemen van staatssecretaris Fred Teeven om de moeder van de activist een schadevergoeding te geven. ,,Maar dat lijkt mij wel het minste.''

Wijngaarden stond Dolmatov bij in diens asielprocedure. Tegen Radio 1 zei hij dat hij Dolmatov al sinds november niet meer had gesproken. Wijngaarden probeerde wel tevergeefs contact te krijgen. Wijngaarden stelde in januari beroep in tegen een afwijzing van asielverlening, zonder dat hij daarover met Dolmatov had gesproken. Ruim een week later hoorde hij van de zelfmoord. Dat zag Wijngaarden ,,totaal niet aankomen''.