Bladen

Oscarwinnaar ontvangt eerste Filmjaarboek

12-04-2013 05:45

AMSTERDAM – De Nederlandse Oscarwinnaar Erik-Jan de Boer brengt vrijdagmiddag een bezoek aan Amsterdam. In filmmuseum Eye neemt de man achter de visuele effecten van wereldhit Life of Pi het eerste exemplaar van het Filmjaarboek 2012/2013 in ontvangst.

Het Filmjaarboek, dat wordt geschreven door grote groep filmjournalisten, verschijnt al sinds 1980 jaarlijks in Nederland. In het lijvige werk, dat vanaf zaterdag in de boekwinkels ligt, staan beschrijvingen van alle bioscoopfilms die in 2012 in de Nederlandse bioscopen zijn uitgebracht, inclusief informatie over de bezoekersaantallen van alle titels. Ook biedt de uitgave een overzicht van alle belangrijke filmprijzen die het afgelopen jaar zijn uitgereikt.

Daarnaast staan er vier langere artikelen in het boek over de opvallende trends in de Nederlandse filmsector. Een van de verhalen gaat dit jaar over de nieuwe creatieve manieren die regisseurs de afgelopen tijd hebben bedacht om ondanks de financiƫle crisis en weinig steun van de overheid toch projecten van de grond te krijgen.