Binnenland

‘Arrestatie Dam door persoonsverwisseling’

01-05-2013 16:29

AMSTERDAM (ANP) – De aanhouding van republikein Hans Maessen op de Dam, dinsdag vlak voor de balkonscène, was het gevolg van een persoonsverwisseling. Dat stelde de politie in Amsterdam woensdagavond in een verklaring.

Maessen zou zijn aangezien voor de persoon over wie ,,was afgesproken dat deze zou worden gevorderd de Dam te verlaten. De man werd aangesproken en gevorderd de Dam te verlaten. Toen hij weigerde te voldoen aan de vordering, is hij aangehouden.''

Activiste Joanna, die naast Maessen stond, werd aangehouden omdat ze begon te schreeuwen. Volgens de politie werd ze opgepakt wegens verstoring van de openbare orde. ,,Er is op dat moment geen afstemming geweest met het beleidsteam. De twee personen werden conform procedure naar een arrestantencomplex gebracht.''

Toen duidelijk werd dat de arrestaties onterecht waren, werden de twee vrijgelaten. De politie bood dinsdag al excuses aan.

Joanna werd eerder al aangehouden in Utrecht toen ze bij aankomst van toenmalig koningin Beatrix bij het Beatrixtheater een protestbord omhoog hield. De politie erkende toen ook dat dat niet had mogen gebeuren.