Binnenland

Nederland verstilt weer zaterdag

01-05-2013 13:45

UTRECHT (ANP) – Reizigers die zaterdag met de trein op stap zijn, zullen om 8 uur 's avonds twee minuten stilstaan. De NS laat dan traditiegetrouw alle rijtuigen halt houden voor de Nationale Dodenherdenking. Dat meldde het spoorbedrijf woensdag.

Ook autobestuurders kunnen om 8 uur twee minuten stilhouden. Rijkswaterstaat waarschuwt ze wel om dat niet op de vluchtstrook te doen, omdat dat onveilig is. Op borden boven de weg zal vanaf vrijdag te lezen zijn dat mensen een parkeerplek moeten zoeken als ze willen herdenken.

Vliegtuigen mogen van 10 voor 8 tot 3 over 8 niet opstijgen en tussen 8 en 3 over 8 niet landen, meldde Luchtverkeersleiding Nederland woensdag. Vliegtuigen die onderweg zijn naar Schiphol of een andere Nederlandse luchthaven en die willen landen, moeten daar op 3,5 kilometer hoogte even mee wachten. Ook taxiën is niet toegestaan tussen 8 uur en 3 over 8.

Boven een aantal herdenkingslocaties, zoals de Dam in Amsterdam, de Grebbelberg bij Rhenen en boven Apeldoorn is een tijdelijke lokale luchtruimsluiting. Vliegtuigen mogen daar niet onder een bepaalde hoogte vliegen.

In de aankomst- en vertrekhallen van de verschillende Nederlandse luchthavens worden reizigers zaterdag ook opgeroepen om om 8 uur 2 minuten stil te zijn.

Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt in vrijwel elke Nederlandse gemeente op 4 mei een herdenking georganiseerd.