Binnenland

Kwart Amsterdamse hotels overtreedt de wet

03-05-2013 14:00

AMSTERDAM (ANP) – Ruim een kwart van de hotels in Amsterdam heeft illegale werknemers in dienst, betaalt het personeel te weinig of laat het op een dag te lang doorwerken. Dat maakte de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vrijdag bekend.

Samen met de Belastingdienst controleerde de Inspectie 53 hotels. Zo vroegen zij personeelsleden onder meer hoeveel ze verdienen. Na de gesprekken bleek dat 14 hotels de regels overtraden. De meeste van die hotels overtraden de Wet minimumloon. Werknemers van deze hotels verdienden minder dan het minimumloon. Ook werkten bij deze 14 hotels vaak illegalen. Eén hotel was in overtreding met de Arbeidstijdenwet

De Inspectie heeft de hotels een boete opgelegd die zou kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. De boete kan nog komen te vervallen als ze kunnen aantonen dat ze de regels niet overtreden. ,,Maar vooralsnog gaan we ervan uit dat de werknemers de waarheid spreken'', laat een woordvoerder van de Inspectie SZW weten.

De Inspectie zal de komende tijd nog 31 misstanden nader onderzoeken en verwacht dat nog meer hotels de wet hebben overtreden.