Binnenland

Ratelband hoort vonnis in Yellowstonezaak

03-05-2013 01:17

AMSTERDAM (ANP) – Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband hoort vrijdag of de rechtbank hem schuldig acht aan een poging zijn huis in Huissen in brand te steken. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in maart 12 maanden cel tegen de 64-jarige Ratelband geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Het dossier tegen Ratelband is een onderdeel van de megazaak-Yellowstone, waarin de Amsterdamse beroepscrimineel Rob Z. de spil vormt. Z. is volgens justitie het brein achter een waslijst aan feiten, variërend van oplichting tot poging tot liquidatie. In totaal zijn er twaalf verdachten, onder wie een kroongetuige. Tegen hoofdverdachte Z. heeft het OM 20 jaar cel geëist. Zijn zaak was een van de laatste die de onlangs levenslang geschorste advocaat Bram Moszkowicz voor zijn rekening nam.

Zowel Ratelband als Z. was bevriend met Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg, eveneens verdachte in de zaak. Hij zou de verbindende schakel in het brandstichtingscomplot zijn geweest. Ratelband heeft in alle toonaarden ontkend dat hij zijn huis in brand wilde laten steken.