Binnenland

‘Bloemetje populairste cadeau op moederdag’

12-05-2013 05:33

RIJSWIJK (ANP) – Miljoenen kinderen verblijden hun mama op moederdag naar verwachting met een bloemetje.

Bloemenveiling FloraHolland heeft speciaal voor deze dag tegen de 300 miljoen snijbloemen, ruim 20 miljoen kamerplanten en evenzoveel terrasplanten weggelegd. De bloemenveiling rekende erop in aanloop naar deze zondag ruim anderhalf keer zoveel bloemen en planten te moeten verwerken als in een normale week.

Ongeveer de helft van de Nederlanders die aan deze feestdag doet, kiest voor bloemen als cadeau, zo bracht onderzoeksbureau Q&A eerder al naar buiten. Andere veel gegeven geschenken als bonbons en cosmetica komen daar niet bij in de buurt.

Moederdag geldt volgens FloraHolland als belangrijkste bloemendag van het jaar, gevolgd door Valentijnsdag, Kerstmis, Internationale Vrouwendag en Pasen. Vooral het gemengd boeket is nu erg populair, blijkt uit de veilingcijfers.

Ook in verschillende andere Westerse landen wordt zondag Moederdag gevierd, bijvoorbeeld in Duitsland, Belgiƫ, Italiƫ, Zwitserland en de Verenigde Staten. Kinderen in onder meer Engeland, Spanje, Frankrijk en Polen bedanken hun ma traditioneel op een andere datum.