Economie

Beurzen nemen pauze

13-05-2013 13:50

AMSTERDAM (ANP) – De Europese effectenbeurzen maakten maandag een pas op de plaats. Beleggers pauzeerden even na de recordstanden van vorige week. Een onverwachte stijging van de Amerikaanse detailhandelsverkopen gaf de handel enige steun.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel onveranderd op 361,33 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 544,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen daalden 0,1 tot 0,3 procent.

,,De grote Europese beurzen doen een stapje terug na de mooie spurt in de afgelopen 2 weken. Het is afwachten of we op deze niveaus verder kunnen. Er is weinig bedrijfsnieuws en de kwartaalresultaten zijn grotendeels achter de rug'', zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De ontdekking van een nieuwe variant van het SARS-virus leidde tot koersverliezen onder de luchtvaartmaatschappijen. Volgens analisten zou een wijdverbreide uitbraak van het nieuwe virus op korte termijn de vraag naar vliegreizen sterk kunnen drukken. In de AEX was Air France-KLM de sterkste daler met een verlies van 4 procent. In Londen werd IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 2 procent minder waard. Lufthansa verloor in Frankfurt bijna 3 procent.

Uitzender Randstad was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,2 procent. Heineken won 0,7 procent. De bierbrouwer heeft een joint venture gesloten met de lokale brouwer ABC (Alliance Brewery Company) om zijn bieren te gaan produceren en verkopen in Myanmar, het vroegere Birma.

Lonmin steeg in Londen bijna 3 procent. De op twee na grootste producent van platina behaalde in het eerste halfjaar van zijn boekjaar, dat loopt tot eind maart, meer winst dan een jaar eerder. Lonmin herstelde daarmee enigszins van een zwaar jaar met langdurige werkonderbrekingen. Die begonnen na een bloedig treffen tussen politie en mijnwerkers van het bedrijf.

In Frankfurt zakte Commerzbank bijna 5 procent. De op een na grootste bank van Duitsland gaat volgens de krant Handelsblatt deze week nieuwe aandelen in de markt zetten als onderdeel van een kapitaalverhoging van 2,5 miljard euro.

De euro was 1,2975 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 95,30 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper, op 102,97 dollar per vat.