Politiek

Weekers mag geen fout maken in Bulgarendebat

13-05-2013 12:39

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën lijkt dinsdag het Tweede Kamerdebat over de Bulgaarse toeslagenfraude te kunnen overleven, maar hij kan zich geen fouten permitteren. Volgens bronnen in de coalitie zijn VVD en PvdA niet van plan hem naar huis te sturen, maar de liberale bewindsman moet wel laten zien dat hij de steun waard is.

De oppositie is van plan de staatssecretaris hard aan te pakken. SP, CDA en D66 vinden dat Weekers heel veel uit te leggen heeft. Ze dreigen echter nog niet openlijk met een motie van wantrouwen. ,,We wachten eerst het debat af'', zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Weekers is onder vuur komen te liggen toen via een tv-programma bleek dat Bulgaarse bendes op grote schaal huur- en zorgtoeslagen hebben opgestreken door zich op valse adressen in Nederland in te schrijven. Weekers zegt pas onlangs hiervan op de hoogte te zijn gesteld, maar volgens de vakbond Abvakabo heeft hij signalen van ambtenaren lange tijd genegeerd.

Weekers heeft de Kamer al diverse malen uitgebreid schriftelijk geïnformeerd over de kwestie. De Kamer houdt echter veel vragen. SP-Kamerlid Arnold Merkies wil dat de staatssecretaris dieper ingaat op de kritiek van zijn ambtenaren dat hij herhaaldelijk gewaarschuwd is. Omtzigt wil onder meer weten wat er daadwerkelijk gebeurd is om de toeslagenfraude tegen te gaan.

Een ingewijde vraagt zich af of Weekers het voldoende zal vinden als hij dinsdag alleen wordt gesteund door VVD en PvdA.