Bladen

Anouk naar finale Eurovisie Songfestival

14-05-2013 20:58

Anouk staat zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Daarmee doet Nederland voor het eerst in negen jaar weer mee aan de eindstrijd van het muziekfeest.

De 38-jarige zangeres oogstte in de eerste halve finale applaus met de veelbesproken ballad Birds. Anouk nam het op tegen 15 deelnemers uit andere landen. Moldavië, Litouwen, Estland, Ierland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland, België en Oekraïne zijn eveneens door naar de finale.

Blessure

Tijdens het optreden droeg Anouk een zwarte outfit. Op een scherm achter haar werden vliegende vogels geprojecteerd. Van de beenblessure die de artieste zondag opliep tijdens een potje bowlen was niets te merken. Anouk besloot de openingsceremonie te laten schieten om op tijd hersteld te zijn.

Vooraf was er veel te doen over de deelname van de Haagse blondine. Anouk liet weten dat ze uitkeek naar het liedjesspektakel, maar ze had weinig zin in het hele circus eromheen. Ook haar nummer was niet onomstreden. Zo is Birds volgens sommige kenners geen typisch songfestivalliedje.

Donderdag volgt de tweede halve finale met deelnemers als Letland, Macedonië, Azerbeidzjan en Israël. De acts uit Zweden, Italië, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn direct geplaatst voor de finale. De winnaar wordt gekozen door ruim 150 miljoen kijkers en een vakjury.

(ANP)