Economie

Beurzen stijgen opnieuw

28-05-2013 13:47

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdag de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De stemming werd gesteund door een herstel op de Aziatische markten en een positief begin van de beurshandel op Wall Street.

De AEX-index in Amsterdam noteerde dinsdagmiddag 1,4 procent hoger op 371,68 punten. De MidKap kreeg er 1,5 procent bij, op 547,29 punten. De DAX in Frankfurt won 1,3 procent en de CAC 40-index in Parijs steeg 1,5 procent. De beurs in Londen, die maandag gesloten bleef, maakte een inhaalslag en klom 1,8 procent.

In New York, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,3 procent in de plus. De Amerikaanse hoofdindex is daarmee op weg om voor de twintigste keer op rij winst te boeken op een dinsdag.

,,De markt heeft er flink zin in. De koerscorrectie van vorige week lijkt te worden aangegrepen om weer in te stappen“, zei analist Jos Versteeg van TheodoorGilissen.

Dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in mei is gedaald naar het laagste niveau ooit leek beleggers niet te deren. De index die het vertrouwen van de Franse bevolking in de economie weergeeft, kwam uit op een stand van 79. De vertrouwensindex staat daarmee op hetzelfde niveau als het dieptepunt dat in 2008 werd bereikt.

In de AEX ging speciaalchemiebedrijf DSM aan kop met een plus van meer dan 5 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Bank of AmericaMerrill Lynch. Luchtvaartgroep Air France-KLM en uitzender Randstad volgden met winsten van 4 en 2,6 procent.

Pakketvervoerder TNT Express was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 1,4 procent. KPN volgde met een verlies van 0,6 procent. René Schuster, topman van Telefónica Deutschland, liet in een interview met de zakenkrant Handelsblatt weten niet van plan te zijn op korte termijn een fusie aan te gaan met E-Plus, de Duitse mobiele dochter van KPN.

In de MidKap waren geen dalers te bespeuren. Biotechnologiebedrijf Pharming was de grootste winnaar met een winst van 5 procent. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI volgde met een plus van 2,9 procent.

De euro was 1,2912 dollar waard, tegen 1,2935 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,5 procent tot 95,60 dollar per vat. Een vat Brentolie steeg 1,8 procent in prijs tot 104,48 dollar.