Cult

Van der Heijden neemt zelf prijs in ontvangst

30-05-2013 15:44

DEN HAAG (ANP) – Voor het eerst sinds de dood van zijn zoon Tonio 3 jaar geleden verscheen schrijver A.F.Th. van der Heijden donderdag weer in het openbaar om een prijs op te halen. In het Letterkundig Museum in Den Haag nam hij de P.C. Hooft-prijs in ontvangst. Deze oeuvreprijs van 60.000 euro is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland.

Van der Heijden (61) ontving vorig jaar de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs voor de 'requiemroman' Tonio. Dat werk is gebaseerd op het tragische ongeluk van de enige zoon van de auteur en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich op de Eerste Pinksterdag van 2010. De schrijver was toen nog niet emotioneel in staat zelf de prijzen in ontvangst te nemen. Hij sloot zich jarenlang op in zijn Amsterdamse huis in ,,een versleten trainingsbroek en een houthakkershemd'', dezelfde kleding die hij droeg op de dag van het overlijden van Tonio.

Een week geleden liet Van der Heijden het zelfgekozen huisarrest voor de eerste keer achter zich door een optreden in het tv-programma College Tour. Hij meende dat het nu tijd werd om de stap naar buiten te zetten, in ,,normale mensenkleren''.

Van der Heijden heeft ,,de beschrijvingskunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht'', stelde de jury van de P.C. Hooft-prijs. ,,Zijn werken, inmiddels bijna 30 boektitels, zijn één werk. Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.''

Tijdens de uitreiking in Den Haag presenteerde de schrijver zijn nieuwe roman, De helleveeg. Het is een vervolg op zijn romancyclus De tandeloze tijd.