Weten & Tech

Lek website Onderzoeksraad voor Veiligheid

11-09-2014 14:29

DEN HAAG – De website van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft enige tijd ‘onbedoeld’ wachtwoorden gelekt. Met de wachtwoorden konden e-mailaccounts, Twitter en interne databases van de OVV worden ingezien. Het lek werd aan de vooravond van de publicatie van het rapport over de eerste bevindingen naar de oorzaak van de vliegramp in Oekraïne ontdekt door Brandpunt Reporter, meldt de website van het programma.

De OVV bevestigt het lek. “De wachtwoorden die via het lek achterhaald konden worden, hadden geen betrekking op het interne netwerk waar de onderzoeksdossiers zijn opgeslagen”, stelt de raad. “Ook was er geen risico dat het rapport van eerste bevindingen over de crash met vlucht MH17 via de website zou uitlekken.”

Brandpunt Reporter heeft de onderzoeksraad eerst de gelegenheid gegeven het lek te dichten, voordat het tot publicatie overging. Op dit moment is het onderzoek naar de oorzaak van het lek nog niet afgerond, meldt de OVV. Brandpunt Reporter laat weten het probleem bij toeval te hebben gevonden. Dat gebeurde tijdens de research voor een uitzending over de gecrashte Boeing van Malaysia Airlines.