Nieuws

Duitse economen kritisch over zwakkere euro

14-09-2014 14:47

BERLIJN (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) gaat te ver in zijn streven de waarde van de euro te laten dalen. Dat stelden diverse vooraanstaande Duitse economen dit weekeinde. Een zwakkere euro kan weliswaar goed uitpakken voor de Europese export, maar verdoezelt volgens hen vooral de structurele problemen van de zwakkere eurolanden.

De economen vinden dat de ECB zich teveel laat leiden door de politieke wens de euro te verzwakken om de export vooruit te helpen. ,,De ECB buigt onder de politieke druk uit Frankrijk en Italië”, zei ex-ECB-hoofdeconoom Jürgen Stark tegen Welt am Sonntag. Volgens hem hebben vooral landen die hun economie niet willen hervormen baat bij de zwakkere euro. ,,Dat de ECB op die trein springt is een noviteit.”

Starks voorganger bij de ECB, Otmar Issing, gaf aan dat het exportvoordeel van een goedkopere euro slechts van tijdelijke aard is. ,,Landen die voor de oprichting van de muntunie hun munt steeds weer afwaardeerden ten opzichte van de Duitse mark verspeelden dat voordeel vaak alweer snel.”