Buitenland

Premier Schotland erkent nederlaag

19-09-2014 06:38

Met Updates: De Schotse onafhankelijkheidsbeweging heeft het referendum verloren. De vice-premier Nicola Sturgeon erkende vrijdagochtend de nederlaag tegen de BBC. Ook de Schotse premier Alex Salmond heeft vrijdagochtend erkend dat de Schotten “op dit moment” niet onafhankelijk van Groot-Brittannië willen worden.

De omroep heeft op basis van de tot nu toe getelde stemmen berekend dat de tegenstanders van onafhankelijkheid 54 procent van de stemmen halen. De cijfers zijn nog niet definitief; het district Highland heeft nog niet alle stemmen geteld.

In twee grote districten, Dundee en Glasgow, heeft het ‘ja’-kamp dan wel gewonnen, maar deze zege bleek niet groot genoeg om een Schots ‘nee’  in gevaar te brengen.

Volgens Sturgeon is de teleurstelling groot. “Er is een groot gevoel van teleurstelling dat we net tekort zijn gekomen om de onafhankelijkheid zeker te stellen.” Sturgeon vervangt premier Alex Salmond, die de ‘yes’-campagne aanvoerde.

De Britse premier Cameron heeft het ‘nee’-kamp inmiddels al gefeliciteerd met de overwinning. Cameron deed dat tegen Alistair Darling, die de ‘Better together’-campagne heeft aangevoerd.

Update 09.55: NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft gezegd blij te zijn dat Schotland onafhankelijkheid heeft afgewezen en dat het deel blijft uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. “Ik verwelkom de bekendmaking van premier Cameron dat het Verenigd Koninkrijk doorgaat als verenigd land”, aldus de NAVO-baas. Rasmussen zei verder: “Het Verenigd Koninkrijk is een van de oprichters van NAVO, en ik ben ervan overtuigd dat het een leidende rol zal blijven spelen om ons bondgenootschap sterk te houden.”

Update 08.26: De Brite premier Cameron heeft in een verklaring die hij gaf op de stoep van Downing Street ingrijpende hervormingen in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. Hij zei dat de verregaande bevoegdheden die zijn toegezegd aan Schotland, ook voor Engeland, Wales en Noord-Ierland moeten gaan gelden.

Update 08.00: De Britse vice-premier Nick Clegg stelt in een reactie dat de roep om meer bevoegdheden voor Schotland aanleiding moet zijn om in heel Groot-Brittannië hervormingen door te voeren. “We moeten nu snel en volledig het radicale pakket aan vergrote bevoegdheden voor Schotland leveren. Dit referendum betekent niet alleen een nieuw hoofdstuk voor Schotland maar ook meer hervormingen in de hele unie,” verwees Clegg naar Engeland en Wales.

Update 07.40:  Salmond heeft de 1,6 miljoen Schotten die wel voor onafhankelijkheid stemden bedankt. “Dat is een substantiële stem voor onafhankelijkheid van Schotland in de toekomst,” aldus de premier. Ook noemde hij de opkomst van 86 procent “een van de hoogste in de democratische wereld”. “Er zijn tijdens de campagne beloftes gedaan en we verwachten dat die op korte termijn worden ingelost”, verwees hij naar toezeggingen uit Londen voor grotere bevoegdheden. “We gaan niet zomaar over tot de orde van de dag.”

TPO/ANP