Buitenland

Duizenden Kenianen herdenken terreurdoden

21-09-2014 19:04

NAIROBI (ANP) – Duizenden Kenianen hebben zondag de terreuraanslag op een winkelcentrum in Nairobi herdacht. Een jaar geleden schoten islamisten van de Somalische al-Shabaab-beweging daar om zich heen. 67 mensen kwamen om.

Kenia helpt sinds 2011 mee in een internationale strijdmacht tegen al-Shabaab in Somalië. De oppositie en volgens opiniepeilingen een meerderheid van de bevolking zijn tegen de geboden hulp, maar president Uhuru Kenyatta herhaalde zondag dat hij wil blijven vechten tegen moslimterreur. Het Westen beschouwt hem daarom als belangrijke bondgenoot in Oost-Afrika.

Kenyatta kan vrienden in het Westen goed gebruiken. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag dagvaardde het staatshoofd vrijdag. Kenyatta moet op 8 oktober in het beklaagdenbankje verschijnen voor een hoorzitting. Hij is aangeklaagd voor zijn veronderstelde rol bij de geweldsuitbarsting na de verkiezingen in 2007, die aan meer dan 1000 Kenianen het leven heeft gekost.

Als Kenyatta komt, wordt hij het eerste staatshoofd in functie dat als verdachte voor een internationaal hof in Nederland verschijnt. In Kenia gingen dit weekeinde stemmen op dat Kenyatta niet moet gaan en zich niet moet laten ,,vernederen”. De parlementariërs van de regeringscoalitie komen woensdag bij elkaar om een besluit te nemen. Als Kenyatta niet gaat, kunnen de 122 bij het ICC aangesloten landen sancties opleggen.