Buitenland

Economisch expert wordt president Afghanistan

21-09-2014 16:32

KABUL (ANP) – Ashraf Ghani Ahmadzai (65) wordt nu officieel de nieuwe president van Afghanistan. De in de Verenigde Staten opgeleide antropoloog wordt ook wel dokter Ghani genoemd. Onder die naam is hij bekend als een van de meest vooraanstaande intellectuelen van het land. De ‘dokter’ verbleef in het buitenland gedurende de vele donkere jaren van de Russische bezetting, burgeroorlog en Talibanterreur.

Vrijwel onmiddellijk na de Amerikaanse inval in Afghanistan en de val van de Taliban in 2001, pakte Ghani zijn spullen en keerde hij terug naar Kabul. Hij werd onder meer minister van Financiën onder president Hamid Karzai. De ‘dokter’ is een uitgesproken voorstander van militaire samenwerking met de VS.

Voor de presidentsverkiezingen dit jaar veranderde Ghani zijn imago. In 2009 deed hij nog zonder baard en in een westers pak mee aan de gang naar de stembus en kreeg toen niet eens 3 procent van de kiezers achter zich. Dit jaar lukte het, met tulband, baard en traditionele Afghaanse gewaden.

Ghani werd in 1949 in Kabul geboren. Hij studeerde in Libanon en de VS. Hij werkte meer dan tien jaar bij de Wereldbank van de Verenigde Naties in Washington, voordat hij naar zijn geboorteland terugkeerde.