Buitenland

Man springt of valt van Dom van Keulen

22-09-2014 16:25

KEULEN (ANP) – Een man is maandag van een van de torens van de Dom in Keulen gevallen. Hij was op slag dood. Eerst leek het zeker dat het om zelfmoord ging. Volgens de eerste resultaten van het onderzoek sloot de politie maandagmiddag niet meer uit dat een poging een gedurfde foto te nemen, fataal is afgelopen.

Tal van toeristen waren op het Domplein ooggetuige van de tragedie. De Dom van Keulen is het meestbezochte monument van Duitsland.

Er heeft zich al meer dan 10 jaar geen zelfmoord meer voorgedaan bij de Keulse Dom, met ruim 157 meter de op twee na hoogste kerk ter wereld. De zuidertoren is toegankelijk voor bezoekers. De uitzichtplatforms hebben tal van beveiligingsvoorzieningen.

Kooi

De beheerder van de Dom, Norbert Feldhoff, begrijpt niet hoe het kon gebeuren. Om het hoogste openbare uitzichtplatform op een hoogte van 97 meter zit een soort kooi ,,van waaruit naar buiten klimmen eigenlijk onmogelijk is.” In het hekwerk zit wel een luikje, dat echter alleen met een speciale sleutel open kan, aldus Feldhoff tegen de krant Kölner Stadt-Anzeiger. Medewerkers van de Dombauhütte, die voortdurend bezig is met onderhoud aan de kathedraal, hadden de man met een ladder in de torenspits zien klimmen.

Beklimming van de toren is voorlopig niet mogelijk. Als het incident is opgehelderd, komen er mogelijk extra veiligheidsmaatregelen.