Nieuws

Oostenrijker hengelt ‘piranha’ uit Morava

22-09-2014 17:58

WENEN – Werner Rebensteiner en Manfred Biss dachten een karper of meerval uit de Morava te hengelen, maar in plaats daarvan hing er een piranha aan de haak. Althans dat dachten ze. “Een piranha is nou niet echt een vis die we hier heel vaak tegenkomen ofzo. In Afrika misschien, maar hier? Nee”, aldus de verbaasde Werner tegenover The Local.

De twee mannen maakten voor de zekerheid foto’s van de vangst en gingen daarmee naar de vissenexpert Daniel Abed-Navandi. Die dacht in eerste instantie ook aan een piranha, maar na de foto’s nog wat beter bestudeerd te hebben, kwam hij tot de conclusie dat het een pacu was. De tropische vis mag er dan net zo gevaarlijk uitzien als een piranha, maar anders dan zijn gevreesde look-a-like heeft de pacu geen tanden. Sterker nog, het dier is vegetarisch.

Hoe de pacu in de Morava terecht is gekomen, is vooralsnog een raadsel, maar Abed-Navandi denkt dat het dier gedumpt is door iemand die hem zat was. Pacu’s zijn geliefd bij aquariumeigenaren, maar bij de aanschaf wordt niet altijd verteld dat de vissen stug blijven doorgroeien.

Wat er met de gevangen pacu is gebeurd, is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk is hij teruggegooid in de rivier. En dat is slecht nieuws voor de vis, want echt tropisch is het in Midden-Europa niet meer in deze tijd van het jaar.