Binnenland

Nederland vecht alleen in Irak mee tegen IS

24-09-2014 19:44

DEN HAAG (ANP) – Nederland gaat alleen in Irak meedoen aan luchtaanvallen tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het kabinet levert daarvoor het komende jaar zes F-16-gevechtsvliegtuigen en twee reservetoestellen.

Nederlandse militairen gaan bovendien Iraakse en Koerdische militairen trainen. Dat gebeurt op afgeschermde locaties, buiten het gebied dat in handen is van IS.

Aan de militaire missie doen in totaal 380 militairen mee, onder wie 130 voor het trainingsdeel. In Syrië, waar IS ook actief is, zal Nederland zich beperken tot humanitaire en diplomatieke steun. Dat hebben vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aangekondigd na afloop van een extra ministerraad.

Nederland stelt de gevechtsvliegtuigen voor een jaar beschikbaar, zei Hennis. De Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen IS is er volgens het kabinet op gericht om de militaire kracht en opmars van de terreurgroep te breken. Volgens de Amerikanen zal die eerste fase een half jaar tot een jaar duren. Voor de inzet van de F-16’s gaan maximaal 250 militairen op missie.