Nieuws

Alcohol blijkt zaadkiller

03-10-2014 11:19

KOPENHAGEN – Mannen die veel en/of gezond nageslacht op de wereld willen zetten, kunnen maar beter niet te vaak naar de fles grijpen. Uit een onderzoek onder ruim 1200 jonge Deense militairen blijkt dat het drinken van meer dan vijf glazen alcohol per week al effect heeft op de kwaliteit van je zaad.

Het onderzoek heeft in totaal zo’n vier jaar in beslag genomen en in die tijd hebben 1221 Deense kerels zichzelf, tegen betaling, bevredigd voor de wetenschap. Artsen schrokken toen ze ontdekten dat de negatieve effecten van alcohol op sperma al na vijf glazen per week zichtbaar was. Overigens is het niet zo dat dat sperma zo dood als een pier was, maar van absolute topkwaliteit was het ook niet meer. Het zaad van militairen die meer dan 25 glazen in een week hadden gedronken, vertoonde wel zeer serieuze afwijkingen. Bij meer dan 40 glazen per week was niet alleen de kwaliteit van een bedenkelijk niveau, ook de hoeveelheid sperma kromp met zo’n 33 procent.

In het onderzoeksrapport, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine BMJ, schrijven de witte jassen dat mensen die een keer meer dan vijf glazen per week drinken nou ook weer niet gelijk in paniek moeten schieten. Het gaat om mensen die week in, week uit een behoorlijke hoeveelheid alcoholische versnaperingen nuttigen. De effecten van eenmalig comazuipen zijn niet onderzocht.