Nieuws

Koppige bever zorgt voor werk

03-10-2014 13:37

PORT ORCHARD – In de gemeente Kitsap in het noordwesten van de VS worden ze helemaal gek van een nogal ijverige bever. Het beest bouwt voortdurend burchten in de buurt van een cruciale dam en het kost de gemeente een godsvermogen om de burchten steeds weg te halen. Sinds augustus zijn drie burchten verwijderd, maar de bever blijft zonder te morren terugkomen om een nieuwe te bouwen. Nu gaan ze hem waarschijnlijk vangen.

“Het zijn echt drukke baasjes. De hele dag aan het werk. Ik waardeer de dieren enorm, maar soms kom je op een punt dat je moet ingrijpen voor de veiligheid van anderen”, vertelt opzichter Jacques Dean van Kitsap County bij Komo News. Hij legt verder uit dat een van de burchten op een gegeven moment een meter hoog was en zo’n 12 meter in doorsnee was. De dam gaat er niet meteen helemaal stuk van volgens Dean, maar de reparatiekosten lopen uit de hand. “We hebben nu maar besloten dat we hem gaan vangen. We hebben niets tegen bevers, maar we moeten wel ingrijpen voor de veiligheid van de omgeving, voor de hoge kosten die hij veroorzaakt en omdat het privéterrein is waarop de bever aan het bouwen is.”

Gezien de koppigheid van de bever kan dat nog wel even gaan duren, maar tot die tijd staan een grote metalen beverklemmen te wachten op de noeste arbeider. Als hij gevangen is, is de kans groot dat hij een spuitje krijgt. “Ze vinden verhuizen nou eenmaal niet zo leuk en ergens anders uitzetten helpt vaak niet omdat ze rustig terugzwemmen naar hun oude stekkie”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.