Binnenland

Koerden dinsdagochtend welkom in Kamer

07-10-2014 07:55

De Kamerleden die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken ontvangen dinsdagochtend om 9.30 uur een delegatie van de Koerden. Ze zullen met hen praten over de belegering door Islamitische Staat (IS) van de Koerdische stad Kobani in het noorden van Syriƫ.

Het gesprek is het gevolg van de flashmob door een groep Koerden in het Tweede Kamergebouw afgelopen nacht. De Koerden demonstreerden hier tegen IS.

Volgens een mededeling van de Tweede Kamer zal het gesprek dinsdagochtend gaan over de belegering van Kobani, de medische hulp in het gebied en de humanitaire opvang.

D66-leider Alexander Pechtold zei dinsdag in het NOS Radio 1-journaal dat hij de oproep van de Koerden goed begrijpt. Hij vergelijkt de omsingeling van Kobani met die van de yezidi’s deze zomer in het Sinjar-gebergte. Nederland kan met F-16’s niet ingrijpen tegen IS in Kobani omdat het Nederlandse optreden beperkt is tot Irak en Kobani in SyriĆ« ligt.

Toch kan Pechtold zich voorstellen dat dit verandert door de belegering van Kobani. Als er sprake zou zijn van genocide op de Koerden in Kobani, dan kan er ook voor Nederland een noodzaak zijn om daar bij te dragen aan de strijd tegen IS, aldus Pechtold.

Anp/TPO