Binnenland

Wilders: Beveiliging Kamer lek als een mandje

07-10-2014 08:29

De beveiliging van de Tweede Kamer is “zo lek als een mandje” en een ‘bestorming’ van het Kamergebouw “door wie dan ook is onacceptabel”. PVV-leider Geert Wilders twittert dat dinsdagochtend in reactie op de flashmob bij de Kamer maandagavond door een groep Koerden.

Dat de Koerden dinsdagochtend al welkom zijn voor een gesprek met de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken gaat er bij Wilders niet in. “Waarom doet de Kamervoorzitter toezeggingen?”, zo vraagt hij in de tweet. In een toelichting zegtt Wilders dat hij begrip heeft voor de Koerdische zorgen. “Vorige week heb ik in het Kamerdebat ook al gezegd dat Nederland ook in Syrië zou moeten kunnen bombarderen en niet alleen in Irak.” Maar het bezetten van het parlement is “absoluut ongepast en not done.” Wilders vindt daarom de toezeggingen van Van Miltenburg ook niet gepast.

Laconiek

D66-leider Alexander Pechtold was dinsdagochtend laconieker over de actie van de Koerden. Hij wees erop dat ze niet verder kwamen dan de voorhal van het gebouw en niet in het deel waar de kamers van de Kamerleden zijn. Wat Pechtold betreft wordt het parlement dan ook “geen bunker”.

Onaanvaardbaar

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zegt dat een herhaling onaanvaardbaar is. “Dit moet niet meer”, zei Van Aartsen dinsdagochtend in het Radio 1-journaal naar aanleiding van de demonstratie van circa 100 Koerden.

De burgemeester wil echter geen aantasting van het open karakter van de Tweede Kamer en geen permanente politie voor de deur. “Ze zijn de Kamer ook niet in geweest en hebben geen vergadering verstoord.”

Van Aartsen gaf wel opdracht de mobiele eenheid in te zetten. “Eén ding was voor mij duidelijk: ze moesten er wel uit.”

Anp/TPO