Nieuws

Beurzen zien winst verdampen

07-11-2014 11:50

AMSTERDAM (ANP) – De meeste Europese aandelenbeurzen gaven vrijdagmiddag eerdere winsten prijs. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van bedrijven als ArcelorMittal en Allianz hielden de verliezen beperkt.

,,De economische cijfers uit de VS zitten de laatste tijd weer in de lift en men rekent op een sterke banengroei. Wellicht dat er wel wat winst zal worden genomen als het banenrapport erg positief uitpakt. De euro blijft ondertussen verder dalen en dat is goed voor de meeste Europese exportbedrijven”, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 412,84 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 597,28 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent. De Londense FTSE bleef wel in de plus met een winst van 0,6 procent.

Schijnwerpers

In Amsterdam stonden de staalbedrijven in de schijnwerpers. ArcelorMittal steeg bijna 3 procent in de AEX na een goed derde kwartaal. In de MidKap vielen de resultaten van roestvrijstaalproducent Aperam (plus 3,3 procent) in goede aarde. Bij de kleinere bedrijven dikte metaalspecialist Advanced Metallurgical Group (AMG) ruim 4 procent aan na een positief kwataalbericht.

Fugro zette het herstel voort en was met een winst van bijna 6 procent opnieuw koploper onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De bodemonderzoeker werd donderdag al bijna een derde meer waard na een positief analistenrapport.

Allianz

Allianz steeg meer dan 4 procent in Frankfurt. De verzekeraar, die in de afgelopen maanden miljarden aan vermogen zag verdwijnen bij zijn vermogensbeheerder Pimco, boekte meer winst dan verwacht en wil meer dividend gaan uitkeren. Herverzekeraar Swiss Re steeg in Zürich ruim 2 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

De euro was 1,2398 dollar waard, tegen 1,2415 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 78,25 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 83,02 dollar per vat