Nieuws

‘Juncker mag Juncker niet onderzoeken’

07-11-2014 14:09

BERLIJN (ANP) – De Duitse eurosceptische partij Alternatief voor Duitsland (AfD) wil dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zijn functie voorlopig neerlegt. Reden is het EU-onderzoek dat loopt naar Luxemburgse belastingafspraken met grote bedrijven.

De afspraken stammen in ieder geval voor een deel uit de tijd dat Juncker premier van Luxemburg was. Het is voor AfD-voorman Bernd Lucke onvoorstelbaar dat de regeringsleider niets wist van de hulp die de autoriteiten boden bij belastingtrucs. Commissievoorzitter Juncker moet nu een onderzoek doen naar premier Juncker, aldus Lucke. ,,Dat is een absurde situatie.”

Er lopen onderzoeken naar Ierland, Nederland en Luxemburg. De landen worden ervan verdacht illegale belastingvoordelen te hebben geboden aan bedrijven. In Nederland deed de Algemene Rekenkamer onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer. Nederlandse fiscale regels zijn aantrekkelijk voor grote multinationals, maar Nederland loopt daarmee niet uit de pas met andere landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg, concludeerde het instituut.