Nieuws

‘Kleine openingswinst voor AEX’

07-11-2014 07:53

AMSTERDAM (AFN) – De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting met een kleine winst. De andere Europese beurzen zullen eveneens licht hoger beginnen. Beleggers letten vooral op het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

,,We gaan iets hoger openen. De geruststellende woorden van ECB-president Mario Draghi over extra stimulering galmen nog wat na. Ook biedt de verdere daling van het aantal ww-aanvragen in de VS een goed vooruitzicht voor het officiële banencijfer dat vrijdagmiddag bekend wordt gemaakt“, aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Bij de bedrijven opende ArcelorMittal zijn boeken. Het staalconcern heeft operationeel gezien een goed derde kwartaal achter de rug, met een forse groei in Europa en een herstel in Noord-Amerika en de voormalige Sovjet-staten. Negatieve valuta-effecten en financieringskosten zorgden echter voor een forse winstdaling.

AMG

Ook Advanced Metallurgical Group (AMG) kwam met cijfers. De metaalspecialist is positief over het hele boekjaar. AMG verwacht dat het bedrijfsresultaat met meer dan 10 procent zal groeien. Ook de winst zal de prestaties van vorig jaar flink overtreffen.

Roestvrijstaalfabrikant Aperam maakte donderdag nabeurs al bekend dat de brutowinst in het derde kwartaal ruimschoots is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal was wel sprake van een afname.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten vrijdag overwegend winsten zien in navolging van de positieve stemming in New York en Europa. In Tokio sloot de Nikkei 0,5 procent hoger. De Japanse hoofdindex won deze week 2,8 procent.

Recordstanden

De Amerikaanse aandelenmarkten borduurden donderdag voort op de recordstanden die een dag eerder werden bereikt. Net als in Europa reageerden beleggers positief op uitspraken van ECB-president Mario Draghi, die hintte op extra maatregelen van de centrale bank als het huidige beleid niet volstaat om de lage inflatie in de eurozone op te vijzelen.

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,4 procent in de plus op 17.554,47 punten. De bredere S&P 500 kreeg er eveneens 0,4 procent bij en sloot op 2031,21 punten. Voor beide graadmeters is dat een nieuw record. Ook de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent, tot 4638,47 punten.

Donderdag

In Amsterdam eindigde de AEX-index donderdag 0,6 procent hoger op 413,15 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 595,77 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,2 tot 0,7 procent hoger de handel uit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2377 dollar waard, tegen 1,2415 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 77,61 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 82,30 dollar per vat.