Weten & Tech

Mozilla geeft Firefox-gebruikers vergeetknop

11-11-2014 06:35

MOUNTAIN VIEW – De Firefox-webbrowser bestond maandag 10 jaar en dat heeft maker Mozilla gevierd met een update. Gebruikers krijgen voortaan een ‘vergeetknop’ voorgeschoteld waarmee lokale internetsporen in één klik kunnen worden uitgewist. Verder wordt de privacybewuste zoekdienst DuckDuckGo voortaan voorgeïnstalleerd.

De vergeetknop lijkt een aanvulling op de al bestaande mogelijkheid om ‘anoniem’ over het web te browsen. Het grote verschil is alleen dat bij een anonieme sessie er sowieso niets wordt opgeslagen op je computer terwijl de nieuwe vergeetknop vooral is bedoeld om niet-anonieme gebruikers snel hun sporen te laten uitwissen. De vergeetfunctie geeft je de mogelijkheid om al je sporen van de laatste vijf minuten, de laatste twee uur of de laatste 24 uur uit te wissen. Het uitwissen werkt trouwens alleen voor lokale data, sporen die je tijdens het surfen op websites achterlaat, kun je zelf niet verwijderen.

Het standaard meeleveren van DuckDuckGo als instelbare zoekmachine is iets wat Firefox-gebruikers al veel eerder verwacht hadden. DuckDuckGo bestaat al een paar jaar, maar kreeg vorig jaar pas echt voet aan de grond in de ‘zoekmarkt’ na het uitbreken van het PRISM-schandaal rond de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Anders dan bijvoorbeeld Google en Bing slaat DuckDuckGo geen gegevens van gebruikers op en maakt het geen zoekprofiel van gebruikers aan waarmee adverteerders hun voordeel kunnen doen.

DuckDuckGo werd onlangs door Apple ook al aan zijn Safari-browser toegevoegd als instelbare zoekdienst.