Weten & Tech

Onderzoekers maken zelfreparerende software

14-11-2014 19:59

UTAH – Onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Utah hebben software ontwikkeld die zichzelf repareert. De programma’s herkennen virussen en exploits en zijn in staat de aangerichte schade te repareren.

De Advanced Adaptive Applications werken binnen een virtuele machine. Het besturingssysteem en de applicaties die draaien worden nauwlettend in de gaten gehouden. Als er iets verdachts gebeurt, kan de A3-software ingrijpen, de vreemde gebeurtenis neutraliseren en eventuele schade ongedaan maken. Ook is de software in staat om soortgelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen.

Uit testen blijkt dat de software snel fouten kan opsporen en ook nog een oplossing bedenkt voor het probleem. Volgens onderzoeksleider Eric Eide is het een belangrijke doorbraak dat een computersysteem zelf in staat is de gevolgen van een beveiligingslek op te lossen.

Eide en zijn team hebben vier jaar aan de A3-software gewerkt. Dat gebeurde met geld van de Amerikaanse overheid. Die wil het systeem inzetten voor defensiedoeleinden. Of er ook A3-software komt voor consumenten is onduidelijk, maar Eide sluit dat op de lange termijn niet uit.