Weten & Tech

Politie betaalt losgeld voor gehackte data

14-11-2014 20:53

DICKSON COUNTY – Hackers hebben de politie van het Amerikaanse Dickson County op kosten gejaagd door computers te vergrendelen met ransomsoftware. De documenten die waren vergrendeld waren zo belangrijk dat de politie overstag ging en losgeld betaalde, meldt WTVF-TV.

Eind vorige maand werd de computer besmet met Cryptowall. Dat gebeurde via een advertentiebanner. De hackers hadden de politie goed te pakken, want op de computer stond alle informatie over zaken waarmee het korps bezig was. De ransomware werd ook nog eens op andere computers verspreid en dat maakte de zaak nog ingewikkelder.

In totaal waren ruim 72.000 bestanden onbereikbaar voor de agenten. Ook na het herstellen van de computer konden de bestanden niet worden bereikt. Ook niet toen experts van defensie en de FBI werden ingeschakeld. Die kwamen tot de conclusie dat betalen de enige manier was om de bestanden weer terug te krijgen. Via bitcoins werd omgerekend 457 euro betaald. “Gelukkig vroegen de criminelen niet meer”, liet de opgeluchte sheriff in lokale media weten.