Binnenland

Bontes: motie van wantrouwen tegen Opstelten

26-11-2014 00:23

DEN HAAG (ANP) – De tweemanspartij Groep Bontes/Van Klaveren heeft dinsdag met een motie van wantrouwen gezwaaid tegen minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie). Louis Bontes vindt dat de bewindsman ,,er helaas helemaal niets van bakt”. Bontes wilde de motie dinsdag meteen al indienen, maar de rest van de Kamer wil dat de bewindsman zich woensdag eerst verdedigt tegen de kritiek van Bontes.

,,Heel veel mensen zijn het met mij eens. Het vertrouwenscijfer van deze minister is een 3,7”, aldus Bontes. ,,Op alle fronten is het optreden van de minister onthutsend zwak. Zo gaat het helemaal mis met de nationale politie. En tot overmaat van ramp worden er jaarlijks 50.000 minder misdrijven opgelost.”

De minister heeft zitten slapen bij de aanpak van de radicalisering, klaagt Bontes. ,,En zijn actieplan om terugkerende jihadisten aan te pakken is eveneens zwaar onvoldoende.”

Onveiliger

Intussen vraagt de Algemene Rekenkamer zich af of deze minister wel in staat is burgers en de vitale infrastructuur van ons land bij een ramp of crisis te beschermen, ging Bontes verder. ,,Het is tekortkoming na tekortkoming. Zwakte op zwakte. Blunder na blunder. De minister heeft geen enkele grip meer op de ontstane situatie. Deze minister maakt Nederland onveiliger.”

Ook veel andere fracties weten volgens Bontes dat Opstelten eigenlijk niet kan blijven. ,,Maar niemand durfde daar tot dusver consequenties aan te verbinden. Wij doen dat wel.”