Sport

Recordaantal genomineerden bij Sportgala

30-11-2014 19:40

HILVERSUM (ANP) – Niet eerder zijn zoveel sporters genomineerd voor een van de eretitels bij de verkiezingen tijdens het Sportgala op 16 december. De NOS en sportkoepel NOC*NSF maakten zondag een recordaantal namen van sporters, coaches en ploegen bekend. Er zijn zeven kandidaten voor de titel Sportman van het jaar en vier vrouwen komen in aanmerking voor de titel Sportvrouw van het jaar. Daarbij komen nog eens vijf genomineerde sportploegen, vier genomineerde paralympische sporters en zes kandidaten voor Coach van het jaar.

,,2014 was een uniek sportjaar voor Nederland”, zegt Jeroen Bijl, manager topsport bij NOC*NSF en voorzitter van de vakjury. ,,Nog nooit telde ons land in een jaar zoveel mondiale-, Europese- en Olympisch kampioenen. Een luxeprobleem dus.”

Turner Epke Zonderland maakt dit jaar kans voor de vijfde keer tot Sportman van het jaar te worden gekozen. Zijn concurrenten zijn de schaatsers Sven Kramer (goud Olympische Spelen Sotsji 5000 meter), Michel Mulder (goud 500 meter), Stefan Groothuis (goud 1000 meter) en Jorrit Bergsma (goud 10.000 meter). Voetballer Arjen Robben is evenals vorig jaar genomineerd. De zevende kandidaat is Jeroen Dubbeldam, wereldkampioen bij de springruiters.

Nederlands voetbalelftal

Wielrenster Marianne Vos, de Sportvrouw van 2013, is er dit jaar niet bij. Wel genomineerd zijn de atletes Dafne Schippers (Europees goud 100 en 200 meter), Sifan Hassan (Europees kampioene 1500 meter) en de schaatssters Jorien ter Mors (olympisch goud 1500 meter) en Ireen Wüst (vijf olympische plakken, waarvan twee gouden en drie zilveren).

Het Nederlands voetbalelftal is een van de genomineerden voor de titel Sportploeg van het jaar. Het team van bondscoach Louis van Gaal eindigde deze zomer als derde op het WK in Brazilië. De andere genomineerde ploegen zijn de Nederlandse hockeysters (wereldkampioen), de springruiters (goud Wereldruiterspelen) en de schaatsachtervolgingsploegen bij de mannen en de vrouwen (goud in Sotsji).

De vier genomineerde paralympische sporters zijn dressuurruiter Rixt van der Horst, rolstoelbasketbalster Inge Huitzing, snowboardster Bibian Mentel en wielrenster Alijda Norbruis. De genomineerde coaches zijn Bart Bennema (atletiek), Max Caldas (hockey), Rob Ehrens (paardensport), Louis van Gaal (voetbal), Gerard Kemkers en Jac Orie (beiden schaatsen).