Weten & Tech

CBP waarschuwt Google wegens privacyschending

15-12-2014 13:26

Google krijgt twee maanden de tijd om de privacy van de Nederlandse gebruikers beter te waarborgen. Gebeurt dat niet voor 27 februari 2015, dan vordert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) maximaal 60.000 euro boete per dag, met een maximum van 15 miljoen euro.

De in 2012 aangepaste privacyvoorwaarden van Google zijn volgens het CBP in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Volgens het CBP koppelt Google persoonsgegevens aan onder meer advertenties en andere diensten, zonder daarvoor expliciet toestemming te vragen. Dat moet volgens de privacywaakhond consistent en ondubbelzinnig gebeuren.

CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm: “Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen.”

Toestemming

Google moet gebruikers uiterlijk in februari volgend jaar telkens een duidelijk toestemmingsscherm voorschotelen. Het is volgens het CBP onvoldoende om die ondubbelzinnige toestemming alleen op te nemen in de privacyvoorwaarden. Daarnaast moeten gebruikers worden geïnformeerd op welke manier persoonsgegevens door de verschillende Googlediensten worden gebruikt.

Aan een derde voorwaarde lijkt Google volgens de privacywaakhond inmiddels te hebben voldaan. Google informeert gebruikers dat YouTube onderdeel uitmaakt van het informatieconcern.

Volgens het CBP kunnen gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails met elkaar worden gecombineerd, terwijl de diverse diensten andere doelen dienen. Dit gebeurt zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeert.

Onderzoek

Het CBP zal in het voorjaar controleren of Google aan alle eisen voldoet. Pas daarna wordt besloten om de dwangsom op te heffen.

De dreiging met een miljoenenboete is het gevolg van een onderzoek van zes Europese privacytoezichthouders in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland. Google heeft volgens het CBP in een brief aangekondigd aan de Europese privacywetgeving te gaan voldoen.

(ANP)