Buitenland

‘Gijzelnemer Sydney wil vlag Islamitische Staat’

15-12-2014 09:25

SYDNEY (ANP) – De man die maandag mensen in een café in Sydney gijzelt, heeft volgens Australische media een telefoongesprek met premier Tony Abbott en een vlag van de terreurbeweging Islamitische Staat geëist.

De lange, in het zwart geklede en zwaarbewapende man betrad rond 10.00 uur in de morgen het café in het zakencentrum van Sydney. Hij gijzelt sindsdien een onbekend aantal mensen, volgens sommige media op zijn minst dertien en volgens de autoriteiten hooguit dertig. Vijf gijzelaars hebben in de loop van maandag het pand kunnen verlaten.

De dader liet eerder een zwarte vlag zien waar kennelijk de islamitische geloofsbelijdenis, de shahada, in het wit op stond. Die vlag is populair onder jihadisten, maar niet hetzelfde als de zwart-witte vlag van Islamitische Staat. Die vlag toont een geloofsbelijdenis en een witte cirkel die het zegel van de profeet Mohammed heet.

Over de dader is weinig bekend of losgelaten. Plaatsvervangend politiechef Catherine Burn gaf geen commentaar op de beweerde eisen van de dader. De politie probeert de man via onderhandelingen tot overgave te brengen. De gijzelnemer heeft slachtoffers langs de ramen van het Lindt Chocolate Cafe gezet als schild tegen scherpschutters.