Buitenland

Politie beëindigt gijzeling in café Sydney

15-12-2014 06:15

De Australische politie heeft een einde gemaakt aan de gijzeling in café Lindt in Sydney. Even na kwart over vieren onze tijd waren er in Sydney volgens de aanwezige pers waren schoten te horen, terwijl de politie het pand bestormde om de nog aanwezige gijzelaars te bevrijden. Eén agent zou daarbij gewond zijn geraakt. Er zijn drie mensen omgekomen, onder wie de gijzelnemer, ene ‘Man Haron Monis’.

Vier anderen, onder wie een agent die een hagelkorrel in zijn gezicht kreeg, zijn bij de bevrijdingsactie gewond geraakt. Zij zijn buiten levensgevaar, liet politiecommissaris Andrew Scipione tijdens een persconferentie weten.

https://www.youtube.com/watch?v=87-9pAaG39A

sydney

Website Vox heeft een korte bio van Man Haron Monis, die als vluchteling naar Australië kwam.

Update 16:31: Beeld van politiebeschieting bij gijzeling:

Volley of gunfire rings out as #sydneysiege reaches violent and bloody showdown

A video posted by @carsonscottlive on

Update 16:28 De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een inval gedaan in het café in Sydney waar sinds maandagochtend een onbekend aantal mensen wordt gegijzeld. Een vrouw werd weggevoerd door twee agenten, terwijl zeker drie mensen op brancards werden afgevoerd. Volgens een verslaggeefster van ABC was geschreeuw te horen tijdens de bestorming. Het brandalarm gaat nog altijd zonder onderbreking af.

Update 16:19: Er zijn schoten gehoord bij café Lindt: de politie zou het café beschoten hebben en nu een inval doen, nadat al eerder weer enkele gijzelaars de plek wisten te ontvluchten.

Update 15:53: Haron Monis moest begin dit jaar voor de rechter verschijnen op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw. Die werd neergestoken en in brand gestoken in een trappenhuis in Werrington. In die zaak verdedigde hij zichzelf. Hij beweerde dat de Australische AIVD, de ASIO, hem middels een complot in de gevangenis wil krijgen.

Afgelopen vrijdag zou Monis nog een laatste, wanhopige poging hebben gedaan bij het hooggerechtshof om de aanklachten tegen hem te laten vervallen, zo weet ANP. Hij is vrij op borgtocht, totdat de aanrandingszaak en de moordzaak verder gaan.

Update 15:40: Gijzelnemer Man Haron Monis (49), die zichzelf de titel van “Sjeik” heeft aangemeten, is een welbekende van de Australische justitie. De van aanranding verdachte man schreef nog geen twee weken terug op Twitter “De Islam is een religie van vrede, daarom vechten we tegen het terrorisme van Amerika en haar bondgenoten”.

Hij zou ook families van omgekomen Australische militairen haatmail hebben gestuurd.

Update 15:26: De man die in het café de mensen gegijzeld houdt, wordt verdacht van een reeks aan aanrandingen. Er zouden zo’n 40 gevallen van aanranding bekend zijn waar de man als alternatief genezer (‘spiritueel heler’) bij betrokken was. Hij zou daarbij ook gebruik maken van ‘zwarte magie’. De man, wiens naam Man Haron Monis is, is dus geen onbekende van de politie en was op dit moment op borgtocht vrij.

Update 7:19: Vijf mensen die maandag in Sydney in een café werden gegijzeld, zijn vrij. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. Op beelden van nationale televisiezender ABC was te zien hoe drie mensen naar buiten renden. De woordvoerster kon niet bevestigen hoeveel mensen er nog gegijzeld worden. Wel zei ze dat het aantal “niet zo hoog is als 30”, dat aantal werd eerder in Australische media genoemd.

Update 9:25: De man die maandag mensen in een café in Sydney gijzelt, heeft volgens Australische media een telefoongesprek met premier Tony Abbott en een vlag van de terreurbeweging Islamitische Staat geëist.

Update 08.30: De gijzelnemer heeft in een gesprek met de politie gezegd vier bommen te hebben geplaatst. Twee hiervan zouden in het café liggen de andere bommen elders in de stad. Ook is er intussen een zesde gijzelaar op vrije voeten. Verder wil de gijzelnemer premier Abbott spreken en eist hij dat er een IS-vlag wordt gebracht.

CAFE SIEGE SITUATION

Ontkomen gijzelaars

Twee gijzelaars renden door de voordeur naar buiten. Een derde man kwam door een zijdeur, waarnaast zwaarbewapende agenten stonden. Iets later wisten nog twee mensen te ontkomen.

Voor zover de politie weet is iedereen binnen ongedeerd. De politie gaat uit van een gijzelnemer. De zwaarbewapende man ging maandagochtend even voor 10 uur het Lindt Chocolat Cafe in het centrum van Sydney binnen. Gijzelaars moesten een zwarte vlag met een tekst in het Arabisch laten zien. De politie zoekt uit wat de tekst op de vlag betekent.

Er is inmiddels contact geweest met de gijzelnemer. De politie wilde uren na het begin van de gijzeling niet speculeren over de motivatie van de man. Eerder liet de Australische premier Tony Abbott weten dat het is onduidelijk of het om een politiek motief gaat. “Maar er zijn wel aanwijzingen dat het mogelijk politiek gemotiveerd is”, voegde hij eraan toe. Ook liet hij weten dat hij het Nationale Veiligheids Comité bij elkaar heeft geroepen.

Australië verhoogde in september het dreigingsniveau voor een terreuraanslag naar het hoogste niveau. Het land is actief in de strijd tegen IS in Irak.

Anp/TPO