Buitenland

Lijken en wrakstukken gecrashte AirAsia-toestel gevonden

30-12-2014 09:05

Update: berichtgeving dat er 40 lichamen zijn geborgen ontkracht. Er was sprake van een ‘miscommunicatie’. Er zijn slechts drie lichamen geborgen.

Update: Indonesische reddingswerkers hebben de lichamen geborgen van veertig inzittenden van het AirAsia-vliegtuig dat zondag in de zee tussen de eilanden Sumatra en Borneo is neergestort. Dat heeft de Indonesische marine dinsdag meegedeeld. (ANP)

Update 09.30: De NOS meldt dat reddingswerkers in de Javazee inmiddels drie lichamen hebben geborgen die de Indonesische luchtmacht vanmorgen in het water ontdekte.

Update 09.00 uur: De Indonesische autoriteiten bevestigen dat er in de Javazee lichamen en wrakstukken zijn gevonden.

Search resumes for missing plane in Indonesia Search resumes for missing plane in Indonesia Search resumes for missing plane in Indonesia Search resumes for missing plane in Indonesia Search resumes for missing plane in Indonesia

De objecten die dinsdagochtend tijdens de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van AirAsia zijn gevonden, zijn waarschijnlijk van het toestel. Dat heeft een hoge functionaris van het Indonesische ministerie van Transport gezegd.

De objecten drijven in de zee tussen de eilanden Sumatra en Borneo. Indonesische media lieten op televisie beelden zien van twee grote objecten met oranje, witte en grijze stukken. Ook zijn er foto’s gemaakt waarop dingen te zien zijn die lijken op reddingsvesten, een noodglijbaan en een vliegtuigdeur. Ook zou er vanuit een Hercules-vliegtuig een lichaam zijn waargenomen.

Bij het zoeken naar het vliegtuig zijn ongeveer 30 schepen en 21 vliegtuigen uit Indonesië, Maleisië, Singapore en Zuid-Korea betrokken.

Aan boord van het vliegtuig, dat van Surabaya in het oosten van het Indonesische eiland Java op weg was naar Singapore, waren 162 mensen, voornamelijk Indonesiërs. Het was zondagochtend opgestegen en verdween van de radar toen het slecht weer was. De piloot had net daarvoor van de verkeersleiding toestemming gevraagd om hoger te mogen vliegen om wolken te ontwijken.