Weten & Tech

Storing DigiD kost miljard per dag

30-12-2014 16:12

DigiD is niet meer weg te denken uit het contact tussen overheid en burger. Maar het is meteen de enige digitale manier om met de overheid te communiceren. Als er een storing is, dan kost dat meteen veel geld. De Staat mist ongeveer 1 miljard aan inkomsten per dag dat DigiD eruit ligt. Dat schrijft Digicommissaris Bas Eenhoorn op zijn blog.

Eenhoorn meldt dat in oktober de teller van DigiD op 11,5 miljoen gebruikers stond, die 110 miljoen keer DigiD gebruikten om met meer dan zeshonderd organisaties contact te hebben. “Het probleem is alleen dat DigiD op dit moment de enige identificatievoorziening is waarmee burgers digitaal zaken kunnen doen met overheidspartijen. DigiD is hiermee een Single Point of Failure. Wanneer door één incident DigiD niet gebruikt kan worden, treden er enorme effecten op.”

Het bedrag van 1 miljard euro is gebaseerd op de geldstromen van de Belastingdienst. Als die er een dag uit liggen, zorgt dat voor veel problemen, niet alleen de gederfde inkomsten van de Staat. Zo noemt Eenhoorn de economische schade die mensen lijden als ze geen toeslagen of het verkeerde bedrag krijgen.

Eenhoorn meldt van premier Mark Rutte de opdracht te hebben gekregen om sterke regie te voeren over de digitale overheid. “Met gezamenlijk committent op het hoogste politieke niveau, waar ook doorzettingsmacht zit, gaan we in 2015 het tij keren en de digitale overheidsdienstverlening in Nederland op een hoger plan brengen!”

Anp