Binnenland

PvdA: levenslang zou niet levenslang moeten zijn

06-01-2015 05:34

Iemand die een levenslange gevangenisstraf heeft gekregen, moet toch ooit weer vrij kunnen komen. Dat vindt althans PvdA-Kamerlid en oud-rechter Jeroen Recourt dinsdag in dagblad Trouw. “Het gaat om humaniteit. Iemand een leven lang perspectiefloos opsluiten, vind ik nog wel erger dan de doodstraf. Dat is een uitgestelde doodstraf”, aldus Recourt.

In Nederland is levenslang een gevangenisstraf tot de dood. Mensen die levenslang gestraft zijn kunnen alleen vrij komen als ze gratie krijgen. Recourt verwijst onder meer naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde vorig jaar dat er voor alle gevangenen zicht moet zijn op vrijlating, ook voor levenslang gestraften.

Recourt zegt tegen de krant dat de straf in sommige gevallen “de enige oplossing” is, maar vindt daarentegen ook dat gevangenen wel een perspectief op vrijlating moeten krijgen. “Met perspectief bedoel ik dat je structureel na in elk geval vijfentwintig jaar iemands zaak bekijkt: wat is er aan de hand? Wat is de kans op herhaling? Hoe staan de slachtoffers er nog in?”

Er zitten op dit moment in ons land 34 mensen een levenslange straf uit. De kans dat Teeven hen gratie zal verlenen is klein. Sinds 1986 hebben zijn voorgangers op het ministerie slechts twee verzoeken gehonoreerd: één keer wegens goed gedrag, één keer wegens een terminale ziekte.

Anp/TPO