Binnenland

Protest in tientallen Nederlandse gemeenten

08-01-2015 18:13

RIJSWIJK (ANP) – Tientallen Nederlandse gemeenten staan donderdag vanaf 18.00 uur samen met hun inwoners stil bij de aanslag van woensdag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Op datzelfde moment begint in Parijs een stille tocht. De protestdemonstraties zijn bedoeld om afschuw te uiten over de aanslag waarbij twaalf mensen werden vermoord, voor medeleven en solidariteit voor de slachtoffers en hun nabestaanden en voor de vrijheid van meningsuiting.

In Amsterdam en Rotterdam zijn enkele honderden belangstellenden op de actie afgekomen, in Den Haag spreekt de politie van ruim duizend deelnemers. In Den Haag doen naast burgemeester Jozias van Aartsen en het Haagse college de staatssecretarissen Sander Dekker en Jetta Klijnsma mee, alsmede cabaretier Paul van Vliet. In Amsterdam loopt een groep van enkele tientallen politiemensen. Ook journalisten zijn opgeroepen vooraan de stoet te lopen.

Gemeenten hebben hiermee gereageerd op de oproep die de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam woensdagavond deden. Veel burgemeesters voeren het woord en in veel gevallen zullen ook hoofdredacteuren of andere vertegenwoordigers van mediabedrijven spreken. Verder voeren vertegenwoordigers van christelijke en islamitische organisaties en prominenten het woord.