Buitenland

Jongste verdachte aanslag Parijs geeft zich aan

08-01-2015 06:26

De jongste van de drie vermoedelijke daders van de aanslag in Parijs heeft zich aangegeven bij de politie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bevestigd tegenover Franse media. De achttienjarige jongen is gearresteerd en vastgezet door de politie. De jongen zou zich hebben aangegeven, omdat hij zijn naam op sociale media zag opduiken in berichten over de aanslag.

Het gaat om de 18-jarige Hamyd Mourad. De twee broers, Cherif en Said Kouach, van 32 en 34 jaar zijn nog voortvluchtig. De tiener zou geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Wel stond hij vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims. De verdachte gaf zich aan in de plaats Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk. Franse media meldden dat er mogelijk ook andere aanhoudingen zijn verricht. Het zou gaan om mensen die banden hebben met de twee oudere verdachten.

Een klasgenoot van de jonge verdachte liet tegenover de Franse zender BFM TV weten dat de jongen woensdagochtend op zijn middelbare school was in Charleville, op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd. Dit zou de tiener een alibi kunnen verschaffen en hem vrijpleiten. De jongen zou gezegd hebben “overweldigd” te zijn van het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. De verdachte heeft volgens de politie de twee daders van de schietpartij mogelijk geholpen.

Klopjacht

Cherif en Said Kouach, de andere twee verdachten en de waarschijnlijke schutters zijn volgens verschillende media deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd, hoewel de politie dit ontkent. De broers komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs. De politie maakte in de nacht van woensdag op donderdag hun identiteit bekend en publiceerde pasfoto’s. De klopjacht op dit tweetal gaat intussen gewoon door.

In Reims wordt onderzoek gedaan door de politie in onder meer een woning waar twee van de verdachten mogelijk lange tijd verbleven voordat de aanslag werd gepleegd. Een huiszoeking in de plaats Charleville-Mézières is inmiddels afgerond. Het is niet bekend of de politie iets heeft gevonden.

Lees ook:

Gewapende aanval op satirisch weekblad Charlie Hebdo

Drie verdachten aanslag Charlie Hebdo in het vizier

Anp/TPO