Weten & Tech

‘Deutsche Telekom ziet KPN niet als prooi’

16-01-2015 15:13

FRANKFURT – Deutsche Telekom ziet KPN niet als overnamedoelwit en heeft momenteel geen plannen voor een grote acquisitie. Dat meldde een ingewijde bij het bedrijf aan persbureau Bloomberg.

Volgens de bron is KPN niet genoemd als overnameprooi in recente bestuursvergaderingen van Deutsche Telekom. Persbureau Reuters meldde eerder op de dag dat Deutsche Telekom vorig jaar heeft overwogen een bod te doen op KPN, aldus ingewijden. Een overname zou het Duitse telefonieconcern kunnen helpen zijn aanwezigheid in buurlanden te vergroten. Of er daadwerkelijk gesprekken zijn geweest tussen de twee ondernemingen, is niet duidelijk.

Deutsche Telekom zou het project in de ijskast hebben gezet om zich te concentreren op de voorgenomen verkoop van zijn belang in het Britse belbedrijf EE aan BT Group. Wanneer die transactie is afgerond, zou KPN mogelijk weer in beeld kunnen komen, aldus een van de anonieme bronnen waarop Reuters zijn berichtgeving baseert.

América Móvil

KPN en Deutsche Telecom wilden geen commentaar geven.

Als de Duitse telecomgigant KPN over wil nemen, moet het onder meer het belang van 24,8 procent van grootaandeelhouder América Móvil in handen krijgen. De ingewijden van Reuters zien dat niet als een probleem. Het bedrijf van multimiljardair Carlos Slim zag een overnamepoging in 2013 op niets uitlopen, onder meer omdat de Stichting Preferente Aandelen B KPN met het opwerpen van een beschermingswal de plannen tegenhield.

Nationalisme

Volgens de bronnen zal Deutsche Telecom overigens wel Nederlands ‘nationalisme’ moeten zien te overwinnen, en is het overtuigen van diezelfde stichting dat een Duitse eigenaar beter is dan een Mexicaanse een van de uitdagingen.

Analisten denken echter dat een bod van Deutsche Telekom op KPN onwaarschijnlijk is, onder meer vanwege de bezwaren van toezichthouders. Bovendien zou Deutsche Telekom liever overnames willen doen in opkomende markten in onder meer Oost-Europa.

Op de beurs in Amsterdam zat het aandeel KPN vrijdagmiddag wel flink in de lift door de overnamespeculaties. KPN won 3,8 procent, na eerder op de dag meer dan 6 procent hoger te hebben gestaan.