Weten & Tech

EU-commissaris: gelijke digitale regels in EU

20-01-2015 12:43

MÜNCHEN – EU-commissaris Günter Oettinger wil dat alle 28 EU-lidstaten dezelfde regels voor de digitale markt krijgen. De commissaris, die binnen de Europese Commissie verantwoordelijk is voor internet, wil zijn plan voor een uniforme digitale economie binnen de EU in mei presenteren, zei hij dinsdag tijdens een conferentie over internet in München.

Voor sinaasappelsap, wijn en worst gelden overal dezelfde regels, maar bij de digitale economie zijn die er niet. “Wij hebben 28 aparte markten, 28 methoden om de bescherming van data te regelen en 28 toezichthouders”, zei Oettinger. Volgens de commissaris moet de EU een goede concurrentiepositie tegenover de Verenigde Staten verwerven.

Tot nu toe staat de EU in de digitale economie steeds op achterstand en Oettinger vreest dat dat ook gaat gelden op terreinen waar Europa nu nog sterk staat, zoals de auto-industrie. Oettinger sprak daarom van een “ernstige en gevaarlijke situatie”. De inwoners van de EU-landen hebben vooral behoefte aan twee zaken, aldus Oettinger: duidelijke, niet-bureaucratische regels en gelijke kansen voor iedereen. Hij klaagde dat de EU-markt op dit moment niet aantrekkelijk is voor jonge internetbedrijven, zogeheten start-ups, en investeerders.

De plannen van Oettinger sluiten aan op die van Neelie Kroes, zijn voorganger als EU-commissaris voor de digitale markt. Zij diende in september 2013 een plan in voor de vorming van één grote Europese telecommarkt. Daardoor zouden de kosten voor bellen en internetten over de grens lager worden.