Weten & Tech

Microsoft laat nieuwe browser zien

21-01-2015 21:00

REDMOND – Microsoft heeft tijdens het Windows 10-event een voorproefje gegeven van de nieuwe browser. Die heet vooralsnog Spartan. De browser moet op termijn Internet Explorer vervangen. Meest in het oog springende functies zijn de speciale leesmodus en de mogelijkheid om aantekeningen te maken in websites.

De manier waarop gebruikers opmerkingen kunnen plaatsen op websites doet denken op de manier zoals dat gebeurt bij op papier gedrukte teksten. Met een stylus, touchscreen of toetsenbord kunnen mensen in de kantlijn geschreven aantekeningen plaatsen. Ook kunnen in de tekst zaken omcirkeld of onderstreept worden.

De leesmodus maakt het mogelijk om teksten, lang of kort, zonder noemenswaardige opmaak in de browser te tonen. De functie lijkt op de functie ‘printen zonder opmaak’ die websites soms aanbieden. Een handig extraatje is dat gebruikers content die ze willen lezen in een lijst kunnen zetten. Items in de leeslijst kunnen ze later ook offline bekijken.

De browser heeft de werknaam Spartan meegekregen. De stemassistent Cortona is helemaal geïntegreerd in de browser. Over een paar maanden kunnen mensen gaan experimenteren met de mogelijkheden van Spartan.