Binnenland

Gladheid breidt zich verder uit

07-02-2015 07:39

GRONINGEN (ANP) – Rijkswaterstaat adviseert mensen die met de auto op pad willen in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland, hun reis nog even uit te stellen. Veel wegen zijn er zaterdagochtend spekglad door ijzel.

Op de A7 tussen Drachten en Groningen zijn diverse aanrijdingen gebeurd. Bij Leek zijn vier auto’s op elkaar gereden. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt, van wie één ernstig. Dat heeft de politie Groningen gemeld. De A7 is bij Leek afgesloten. Bij Bolsward is een vrachtwagen dwars over de weg komen te staan en blokkeert daar alle rijstroken.

Ook op de A32 tussen Heerenveen en Grou en op de Waldwei tussen Drachten en Leeuwarden zijn verscheidene aanrijdingen gebeurd.

IJsbanen

Volgens de ANWB zijn de wegen in het noorden veranderd in ijsbanen. Ze waarschuwt automobilisten die vast komen te staan op een gladde snelweg, vooral in hun auto te blijven zitten. ,,Uitstappen is levensgevaarlijk”, aldus een woordvoerder. Volgens hem zijn er zaterdagochtend al mensen aangereden die waren uitgestapt.

In het noorden van het land valt regen die op de koude ondergrond direct bevriest, waardoor de wegen spiegelglad worden. Aan het eind van de ochtend komen de wegtemperaturen boven nul en verdwijnt de gladheid, is de verwachting. Rijkswaterstaat is op weg met strooiwagens, maar doordat het strooizout niet kan worden ingereden, is de gladheid lastig te bestrijden.