Binnenland

Studenten vallen Maagdenhuis binnen: eisen aftreden bestuur UvA

25-02-2015 19:37

Met updates – Tientallen demonstranten zijn woensdagavond het Maagdenhuis in Amsterdam binnengevallen. De deur van het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd na een vreedzame protestmars ingetrapt door boze studenten die het aftreden van het bestuur van de UvA eisen.

Update 22:25:Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen de studenten die het Maagdenhuis in de hoofdstad hebben bezet. Dat heeft vicevoorzitter Hans Amman van het college van bestuur van de universiteit woensdagavond gezegd. Amman is samen met voorzitter Louise Gunning en bestuurslid Dymph van den Boom in het bestuursgebouw van de universiteit dat eerder op de avond door studenten werd bestormd.

De aangifte betekent dat de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) een besluit zal nemen over al dan niet ontruimen van het Maagdenhuis.

Update 22:15: Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam is woensdagavond naar het Maagdenhuis gekomen. Ook bestuurslid Dymph van den Boom is gekomen. Gunning riep de studenten, die momenteel het pand bezetten, op naar huis te gaan. Gunning stelde de studenten voor om donderdag in debat te gaan.

“Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand”, zei Gunning. De studenten gingen ter plekke met Gunning in discussie. De gemoederen liepen hierbij hoog op. Een student beschuldigde de voorzitter ervan misbruik te maken van haar macht. “Waarom konden we niet eerder met u praten?”

Update 21.04: De gemeente Amsterdam wacht de reactie af van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de bezetting van het Maagdenhuis en is vooralsnog niet van plan in te grijpen. Dat zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan woensdag.

Update 20:33: Het blijft onduidelijk of de studenten zullen blijven, of weggaan om de voorstellen van het CvB af te wachten. Verschillende studenten stellen voor weg te gaan, omdat de actie en de mogelijkheid van een volgende bezetting al genoeg druk zal uitoefenen op het bestuur. Verscheidenen eisen dat het bestuur helemaal aftreedt. Een aantal mensen gaat inmiddels weg, maar anderen wijzen er op dat een volgende bezetting veel moeilijker zal zijn.

Update 20.19 – Bestuurslid Dymph van den Boom van de Universiteit van Amsterdam is bereid naar het Maagdenhuis te komen voor overleg als de studenten die het gebouw nu bezet houden, binnen een uur het pand hebben verlaten. Dat heeft Van den Boom volgens een woordvoerster van de beweging De Nieuwe Universiteit, die het studentenprotest leidt, gezegd.

Onder luid gejuich en gejoel stroomden de studenten het pand binnen. “Aftreden! Aftreden!”, scandeerden ze uitgelaten. In de centrale hal van het pand waar het bestuur van de universiteit zetelt, braken de actievoerders een deur open om de hogere etages te bereiken. Vanaf de balustrade werd onder luid gejuich en applaus een spandoek van De Nieuwe Universiteit uitgerold.

Beveiliging grijpt nog niet in

“Als we gehoord willen worden, moeten we nu al onze vrienden en vage kennissen zo snel mogelijk hier krijgen”, riep een woordvoerster van actiegroep De Nieuwe Universiteit de toehoorders toe. De beveiliging van het pand is in opperste staat van paraatheid, maar grijpt vooralsnog niet in.

De inval volgt op een protestmars woensdagavond langs verschillende locaties van de UvA. Honderden studenten, docenten en sympathisanten liepen mee. Ze eisen meer democratie in het hoger onderwijs.

(TPO/ANP)