Buitenland

Gevonden zwarte doos Germanwings bruikbaar

25-03-2015 08:10

De dinsdag gevonden zwarte doos van de gecrashte Airbus van Germanwings is beschadigd maar wel bruikbaar. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve woensdag gezegd.

Alle opties open

De flight data recorder met vluchtgegevens is inmiddels veiliggesteld. Naar de cockpit voice recorder, met daarop alle gesprekken van de piloten, wordt nog gezocht. Volgens Cazeneuve moeten alle opties worden opengehouden in het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ramp. Terrorisme niet echt voor de hand ligt volgens hem niet voor de hand.

Hulpdiensten

De berging en de zoektocht naar slachtoffers gaat vanmorgen verder. De autoriteiten zetten 300 politieagenten en een gelijk aantal brandweermannen in, die getraind zijn voor interventies in het hooggebergte. Tien helikopters en een militair transportvliegtuig worden ook ingezet, onder andere voor het aanvoeren van materiaal en mankracht. Grote wegen ontbreken in het gebied.

Enorme klus

Het toestel is volledig verpulverd, en van de lichamen is weinig over. ‘De grootste lichaamsdelen die we hebben gevonden zijn niet groot, zoiets als een aktetas,’ verklaart een berger aan Le Dauphiné Libéré. De Duitse Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy bezoeken vanmiddag rond 14.00 de rampplek.