Buitenland

Syrische imam en criticaster van Assad op straat in Londen afgeslacht

08-04-2015 12:59

De Britse politie onderzoekt of het regime van de Syrische president Bashar al-Assad iets van doen heeft met de moord op een Syrische imam op straat in Londen. De 48-jarige imam Abdul Hadi Arwani, een erkend criticaster van de Syrische dictator, werd dinsdagochtend dood aangetroffen achter het stuur van een personenauto in de Britse hoofdstad. Hij had schotwonden in zijn borst.

Bronnen binnen de Britse politie hebben tegenover Britse media verklaard dat de moord kenmerken heeft van een door een “staat gestuurde afrekening”.

Arwani vertelde in 2012 tijdens een lezing dat het regime-Assad hem in de jaren tachtig ter dood had veroordeeld. Hij woonde toen in Hama en had foto’s genomen van verwoestingen door het regeringsleger. Vanwege het doodvonnis vluchtte hij uit SyriĆ« op zestienjarige leeftijd.

De imam deed drie jaar geleden mee aan gewelddadige demonstraties bij de Syrische ambassade in Londen. Volgens Britse media was de imam gevraagd ontslag te nemen vanwege de banden die zijn moskee heeft met extremisten.

Anp