Coalitieoverleg over opvang illegalen

15-04-2015 13:45

Met update – De top van de regeringscoalitie van VVD en PvdA overlegt vanmiddag in het Torentje van premier Mark Rutte over de vraag hoe uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten worden opgevangen. Aanleiding is een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg woensdag over de ‘bed, bad en brood-kwestie’.

In die uitspraak geeft het Comité van Ministers geen definitief uitsluitsel over wat er moet gebeuren met uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland. Ze laten de beslissing of er bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde vluchtelingen komt aan Nederland zelf. De Raad stelt dat iedereen weliswaar recht heeft op basisvoorzieningen zoals voorzien in een bed, bad en brood-regeling, maar dat zij Nederland zo’n regeling niet zal opleggen.

VVD en PvdA staan in dit dossier lijnrecht tegenover elkaar. De PvdA wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven, voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) krijgen. De VVD voelt daar niets voor. De afgelopen dagen is er veel overleg geweest tussen VVD en PvdA over de kwestie. In het Torentje van Rutte werken ze later vandaag verder aan een compromis.

Compromis wordt overlegd aan Tweede Kamer

Aan het overleg eind van de middag zullen premier Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) deelnemen. Onzeker is nog of ook vicepremier Lodewijk Asscher aanschuift. Hij was wel bij eerder overleg woensdag.

Een eventueel compromis tussen de regeringspartijen zal vervolgens door Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer worden overgebracht. Dijkhoffs voorganger Fred Teeven verzette zich steeds tegen vaste een bed, bad en brood-regeling. Hij beloofde in januari gemeenten wel financiële steun voor de tijdelijke kosten van de opvang, in afwachting van de uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

De Raad schrijft dat zij uitkijkt naar de ontwikkelingen in Nederland rondom deze kwestie.

Update 16.37 – Vicepremier Lodewijk Asscher is optimistisch dat de coalitie een oplossing vindt voor de opvang van illegalen. “We komen er zeker uit, maar wanneer weet je nooit van tevoren”, zei hij woensdag.

De top van de coalitie komt vanaf 17.00 uur weer bijeen in het Torentje. Afgelopen nacht was er tot 02.30 uur al coalitieoverleg over de kwestie, en ook eerder woensdag zaten Rutte, Asscher, PvdA-leider Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) samen in het Torentje.

TPO/ANP