Binnenland

Grote reorganisatie bij Belastingdienst

19-05-2015 16:04

DEN HAAG (ANP) – De Belastingdienst staat voor een grote reorganisatie waarbij 5000 medewerkers hun huidige baan verliezen en binnen de Belastingdienst of anders elders binnen de rijksoverheid een andere baan krijgen aangeboden. Gedwongen ontslagen worden daarbij uitgesloten. Daarnaast gaat de fiscus de komende jaren 1500 extra mensen aannemen voor gespecialiseerd werk als data-analyse.

De woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat dinsdag gemeld. Topman Peter Veld van de Belastingdienst vertrekt. In totaal vertrekken vijf van de huidige veertien directieleden.

Het werk bij de fiscus is de laatste jaren aan het veranderen en dat zal de komende maanden nog meer doorgaan. Er wordt meer geautomatiseerd en systemen worden beter aan elkaar gekoppeld. Veel aangiftes worden door de fiscus zelf al grotendeels van te voren ingevuld en de controles zijn over het algemeen automatisch en gemakkelijker.

Andere baan

De 5000 medewerkers die de komende periode hun baan gaan verliezen, moeten binnen drie tot vijf jaar een andere baan hebben binnen de rijksoverheid, bij voorkeur binnen de belastingdienst. ,,Er wordt niemand gedwongen ontslagen”, aldus de woordvoerder van Wiebes.

Bij de Belastingdienst werken op dit moment een kleine 30.000 mensen. Ook diensten als de Douane en de Fiod vallen onder de Belastingdienst. De gemiddelde leeftijd van de werknemers ligt met 53 bovengemiddeld hoog. De medewerkers zullen woensdag nader worden geïnformeerd over de reorganisatieplannen.