Binnenland

Songfestival eindigt voor Nederland

19-05-2015 22:06

WENEN (ANP) – Het is Trijntje Oosterhuis niet gelukt de finale van het Eurovisiesongfestival te halen. De zangeres vertegenwoordigde Nederland dinsdag in de halve finale met het liedje ‘Walk Along’ in de Wiener Stadthalle in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Hoewel de reacties op haar optreden positief waren, bleek aan het eind van een spannende avond dat Oosterhuis er niet in was geslaagd bij de beste tien te eindigen. ,,Ontzettend jammer” en ,,onterecht”, zeiden de teleurgestelde commentatoren Cornald Maas en Jan Smit.

De landen die wel door zijn naar de eindstrijd aanstaande zaterdag zijn: Rusland, Armenië, Albanië, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië, Servië en België. Donderdag is de tweede halve finale.

Zweet

De voorspellingen gaven al aan dat de kans klein was dat Nederland voor het derde jaar op rij door zou gaan. Vlak na haar optreden liet de zangeres via Instagram weten dat ze ervan heeft genoten. ,,In elk opzicht. Met volle teugen. Bloed zweet en tranen.”

De avond werd geopend door de winnares van vorig jaar, Conchita Wurst. Ze zong een extra lange versie van ‘Rise like a Phoenix’. De uitslag werd dinsdag voor de helft bepaald aan de hand van de stemmen van de miljoenen tv-kijkers. De internationale vakjury’s kenden maandagavond bij de tweede generale repetitie al de helft van het aantal punten toe.

Ophef

De aandacht ging afgelopen week vooral uit naar de kleding van Oosterhuis, die bij elke repetitie wisselde. Vooral de eerste zwart jurk met diep decolleté van ontwerper Tycho Boeker leidde tot ophef. Uiteindelijk koos de zangeres voor een zwart broekpak met een bijpassende cape.

De afgelopen twee jaar stond Nederland na jarenlange afwezigheid weer in de finale. Zo eindigde Anouk in 2013 met het liedje ‘Birds’ op de negende plek en vorig jaar won ons land net niet, toen The Common Linnets met ‘Calm After The Storm’ de tweede plaats behaalden.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar voor de zestigste keer plaats. Het is de grootste zangcompetitie ter wereld, met bijna 200 miljoen kijkers in veertig landen.